İş yerinde mobbingle mücadele için yeni genelge







İş yerinde mobbingle mücadele için yeni genelge



























İşveren, yönetici ve tüm çalışanlar, psikolojik taciz olarak değerlendirilebilecek temel hak ve özgürlüklerin ihlali anlamına gelen her türlü eylem ve davranıştan kaçınacak.

İş yerlerinde psikolojik tacizle mücadele, öncelikle işveren ve yöneticilerin sorumluluğunda olup işveren ve yöneticiler iş yerlerinde psikolojik taciz olarak değerlendirilebilecek veya buna bağlı olarak ortaya çıkabilecek her türlü riski gözetecek, önleyici ve koruyucu politikalar geliştirecek.

İş yerlerinde psikolojik tacize yönelik farkındalığın artırılması amacıyla ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından eğitim ve bilgilendirme faaliyetlerinin düzenlenmesi ve yaygınlaştırılmasına özen gösterilecek, eğitim programlarında psikolojik taciz konusuna yer verilerek tüm çalışanlara çalışan hakları ile başvuru mekanizmaları hususlarında gerekli bilgilendirme yapılacak.

İş yerlerinde psikolojik taciz iddialarının araştırılması ve soruşturulmasında gizliliğin ve şahısların özel hayatlarının korunmasına ve gerçeğe aykırı psikolojik taciz iddialarıyla kurum ve kuruluşların itibar ve saygınlıklarına zarar verilmemesine azami itina ve hassasiyet gösterilerek süreç ivedilikle yürütülecek.

Toplu iş sözleşmelerine ve toplu sözleşmelere psikolojik taciz hususunda önleyici ve koruyucu nitelikte hükümler konulmasına özen gösterilecek.

ALO 170 hattında görevli psikologlar vasıtasıyla psikolojik tacize maruz kalan çalışanlara bilgilendirme yapılmasına, yardım ve destek sağlanmasına titizlikle devam edilecek.

Türkiye ILO 190’a altı yıldır taraf değil

ILO 190, çalışma hayatında şiddet ve tacizin önlenmesine yönelik ilk uluslararası bağlayıcı sözleşme. 2019’da kabul edildi. Çalışanların iş yerinde fiziksel, psikolojik ve cinsel şiddet ile tacizden korunmasını amaçlıyor.

Küresel düzeyde önemli bir adım olarak görülüyor. Sendikalar ile insan hakları örgütleri, birçok ülkede hükümetlere onaylanması için baskı yapıyor.

Şu ana kadar 44 ülke tarafından imzalandı. Fakat Türkiye, Sözleşmesi’ye aradan geçen altı yılda imza atmadı. Türkiye’nin sözleşmeyi onaylanması halinde, mevcut yasal çerçevenin güçlendirilmesi ve daha kapsamlı koruma sağlanması gerekecek.

Türkiye ILO 190’ı imzalarsa ne olur?

23 Haziran 2024

(HA)

ilgili haberler


.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir