“Sahildeki olayları herkesin üzerine yıkmak doğru değil”
Lazkiye ve Tartus’ta yaşanan katliamlar, Alevilere yönelik şiddet ve ölüm haberleri gündemde. Anlaşmada yer alan, “Suriye devletinin, Esad rejiminin kalıntılarına ve ülkenin güvenliği ile birliğini tehdit eden tüm unsurlara karşı mücadelesinin desteklenmesi” maddesi ne anlama geliyor? Ayrımcılığa ve şiddete maruz kalan halkların durumu ne olacak?
Bu durum gerçekten çok üzücü. Suriye’nin batısındaki sahil kentlerinde Alevilere yönelik çatışmaların yaşanması bizi derinden yaralamıştır. Bu konu da tartışmaların içinde yer aldı ve bu nedenle tüm Suriye genelinde bir ateşkes ilan edildi.
“Esad kalıntıları” ifadesi, belki küçük bir vurgu gibi görülebilir ama yaşanan katliamlar çok daha geniş çaplıdır. Biz Suriyeliler olarak, bir yönetim veya ortak bir yapı olarak Baas rejiminin yaptıklarını kabul etmiyoruz.
Ancak bu olayları herkesin üzerine yıkmak da doğru değil. Anlaşma çerçevesinde, Baas rejiminin kalıntılarına karşı yalnızca kendi bölgelerimizde değil, farklı yerlerde de tedbirler alacağız. Esad rejiminin uyguladığı politikaların kalıntılarını kaldırmak ve en azından değiştirmek için bu maddeye yer verilmiştir.
Suriye’de Alevilere yönelik saldırılar
10 Mart 2025
“Kazanımlarımızdan vazgeçmeyeceğiz”
Kuzey ve Doğu Suriye’de kadın odaklı, çoğulcu, demokratik bir yapı var. Bu yapı, HTŞ’nin ağırlıkta olduğu Şam yönetimiyle nasıl entegre edilecek?
Bizim uygulamalarımız artık kadınların kazanımıdır. Bunun mücadelesi sürdürülecektir. Biz kazanımlarımızdan vazgeçmeyeceğiz. Eş başkanlık sistemi, kadın kurumları, kadınların örgütlenmesi, eğitim sistemi… Bunlar bizler için değişmeyecek.
Belki diğer tarafta da, [Kuzey ve Doğu Suriye’deki] kadınların mücadelesi etkili olacaktır. Ama biz asla bu kazanımlardan vazgeçmeyeceğiz. Tam tersine, karşı tarafı [yeni Şam yönetimi], değiştirmeye çalışacağız. Ne kadar başarılı oluruz bilmiyorum. Onu da mücadele belirleyecek ve bu mücadele devam ettirilecek.
(ED/VC)
ilgili haberler

.